Augu izcelsmes Omega-3 barības piedevas putniem

2022. gadā visiem mūsu biedriem, tika piedāvāta iespēja piedalīties projektā “Augu izcelsmes barības piedevas izstrāde putnu imunitātes stiprināšanai un olu uzturvērtības paaugstināšanai ar omega-3 taukskābēm” , Projekta nr. 22-00-A01612-000015 un 4 saimniecības pieņēma šo piedāvājumu.

Ar pieredzi dalās “Pakalni” saimniece Laura Logina-Lucava

Pirms pāris gadiem LPA biedriem, tika pievādāta iespēja piedalīties pētījumā.
“Augu izcelsmes barības piedevas izstrāde putnu imunitātes stiprināšanai un olu uzturvērtības paaugstināšanai ar omega-3 taukskābēm”
Veiksmīgas sakritības rezultā es šim projektam pievienojos tikai šajā vasarā. Paldies par to Jāsaka Sabīne Zupa .
Es, protams, piekritu, bet vīrs nebija diez ko sajūsmināts, jo (vienas) kūts pārbūve gūlās uz viņa pleciem. Nācās no vienas telpas izveidot 4 identiskas, lai katram putnu puklam būtu sava mazā pasaulīte.
Es “centos” nemaisīties 😆😆😆 uzzīmēju uz papīra MAN vajag Tā 🤭
Interesants bija barības sagatavošanas process, tur man no projekta vadītājām bija rakstiska instrukcija, kurā brīdī cik piedevu pievienot, kurā brīdī no miksera cik kg nobērt, lai pagatavotu 4 dažādas barības.
Tā nu vakar devos uz Baltocovo pēc jaunputniem. Veiksmīgi atbraucām mājās, sadalīju 4 pulciņos. Šodien putni jūtās labi, aprod ar jaunajām mājvietām.
Ar pieredzi dalās arī bioloģiskās ZS Skujas saimnieks Guntars Eglītis no Vaidavas pagasta!
2022. gadā mani uzrunāja Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija un Latvijas Putnkopības Asociācija.
Sadarbībā ar Latvijas Universitāte tiks audzētas aļģes un pēcāk, tās kā Omega-3 taukskābju barības piedevas putniem tiks pārbaudītas.
Mēs projekta ietvaros iegādājāmies inkubācijas olas un izaudzējām dažādu veidu #dominant dējēvistu krosus. Putni no pavasara uzturā lieto @Dobeles dzirnavnieks bioloģisko kombinēto barību un saimniecībā izaudzētos dārzeņus.
Šobrīd ir izdalītas 2 grupas ar vienādu putnu skaitu, maksimāli vienādos apstākļos. Esam uzsākuši Chlorella aļģu pulvera pievienošanu ikdienas barības devai. Plānots putnkopības nozares vadošo zinātnieku vadībā vērot putnus un ievākt dažādus datus.
Prieks par šo iespēju piedalīties šāda veida projektos. Ir daudz secinājumu par nozari, sadarbību ar zinātniekiem. Esam atvērti piedalīties arī citos putnkopības pētījumos, it sevišķi, ja tie ir saistīti ar #bioloģisko lauksaimniecību!
Īpašs paldies asociācijai, kas uzrunāja. Šis jau ir otrais šāda veida projekts. Par dalību iepiekšējā informācija šeit —>Bioefektīvas dzīvnieku barības izstrāde bioloģiskajām saimniecībām

lpa_admins